Å kjøpe bitcoin eller annen kryptovaluta kan by på flere utfordringer. Man må blant annet velge riktig ordretype, betalingsmiddel, enhet og kryptovalutabørs. Her følger noen enkle tips som gjør jobben enklere.

Se vårt utvalg av 40+ forskjellige kryptovalutaer her. Dersom du ikke har satt opp Kaupang-bruker enda kan du registrere deg her.

Vekslingstjeneste vs kryptobørs

Første spørsmål blir hvorvidt du bør handle via en klassisk børs eller vekslingstjeneste. Kaupang Krypto tilhører den siste kategorien, med en tjeneste som er både brukervennlig og enkel å benytte. Her kan du bytte om til ønsket kryptovaluta på noen få sekunder.

Hos en standard kryptovaluta børs vil kjøper selv måtte legge inn en ordre med ønsket kjøpesum og pris. Man konkurrerer samtidig med andre om å fylle ordreboken.

For eksempel: Legges kjøpsprisen for lavt er det sjanse for at prisene stiger videre uten at ordren fylles. Velger man limit-ordre er det også risiko for at andre hopper foran ved å oppjustere tilbudet med noen få øre av gangen.

Med en vekslingstjeneste slipper man å forholde seg til dette. Den prisen man ser på skjermen er den som gjelder. Det legges heller ikke til noen ekstra handelsgebyrer underveis.

En vekslingstjeneste er enklere å bruke og lar deg kjøpe kryptovaluta umiddelbart. Her får du en fast pris og behøver kun å trykke på kjøpsknappen for å utføre ordren.

Kjøp hos en norsk kryptobørs eller dra til utlandet

Videre er det slik at du kan velge mellom å kjøpe kryptovaluta hos en norsk børs, eller gjennom utenlandske sider. Fordelen med å handle i Norge er at alle norske kryptovalutabørser må registrere seg hos Finanstilsynet.

For å tilby kjøp og salg av kryptovaluta må en kryptovalutabørs registrere seg som en digital vekslingstjeneste. Det betyr at de også må identifisere alle kundene sine, noe som gjøres ved hjelp av BankID.

Bestem hva du vil kjøpe

Neste steg blir å avgjøre hvilken kryptovaluta du ønsker å kjøpe. Det finnes flere hundre alternativer å velge mellom, og det er ikke enkelt å vite hvilke man bør investere i. Kaupang Krypto har per dags dato det beste utvalgte av ulike digitale valutaer i Norge.

Her kan man bytte til over 40 forskjellige kryptovalutaer, inkludert de mest populære enhetene. Det inkluderer blant annet BTC, ETH, XRP og BCH.

Les også: Definisjonen av ordet kryptovaluta - Språkrådet.no.

For nybegynnere kan det være lurt å holde seg til en av de største og mest velkjente enhetene, slik som bitcoin. Det er veldig mye risiko involvert når man kjøper mindre velkjente valutaer, også kalt alt-coins.

Hvor vil du plassere pengene

Kryptovaluta kan lett komme på avveie. Det tryggeste vil som regel være å sette opp sin egen private kryptolommebok, og deretter lagre nøkkelen på et trygt sted. Å sette opp slik lommebok på egenhånd kan virke som en komplisert oppgave for de som mangler erfaring med kryptovaluta.

Heldigvis finnes det flere programmer som er laget spesifikt for sluttbrukere. Dette er digitale lommebøker man selv kan laste ned og innstallere på egen PC. Ett eksempel er MetaMask, som støtter såkalte ERC-20 tokens. Det eneste man må huske er at kodene aldri må deles med utenforstående.

Ulike betalingstyper

Hos Kaupang støtter vi to ulike betalingstyper ved kjøp av kryptovaluta: vanlig bankoverføring og betaling med open-banking.

Mange nordmenn velger kredittkort eller debitkort som betalingmiddel når de skal handle hos utenlandske børser. Dette er en dyr betalingsmetode, hvor kjøper ofte må punge ut opptil 4% av summen, kun i gebyrer. I tillegg har flere kryptovalutabørser innebygde grenser for hvilke beløp det er mulig å handle med kort.

Det enkleste (og beste) alternativet er derfor bruk av norsk bankkonto. Kjøp direkte fra en kryptovalutabørs i Norge og bruk en ordinær bankoverføring som betalingsmiddel. Slik unnslipper man de høye gebyrene som tilkommer ved kortbetaling.