Ordet shitcoin refererer til en kryptovaluta med liten til ingen verdi, ofte uten en konkret hensikt der verdien er basert på pur spekulasjon. Det er et negativt uttrykk som ofte blir brukt på nettet til å beskrive altcoins som ble utviklet eller laget etter bitcoin.

Uttrykket økte spesielt i popularitet på samme tid som ICO og kryptomarkedet var på sitt absolutte toppnivå i 2017, men det tidligst registrerte bruk av uttrykket var på et bitcoinforum i 2010.

Tilbakeblikk i kryptohistorien: BitConnect

BitConnect var en kryptovaluta som lovte 1% daglig rente. Dette ville gitt en enorm renters rente-effekt, og ville tilsvart en årlig rente på 3678% . Dette var noe som virket for godt til å være sant og spoiler-alert: det var det.

Kort sagt så hevdet BitConnect at dersom du investerte 10,000 NOK så ville den daglige renters rente øke investeringen din til 377,800 NOK i løpet av det første året, altså nesten 370,000 NOK i profitt. Pengene kunne du ikke ta ut før etter en gitt tidsperiode (over 239 dager), og slik bygget skandaleselskapet seg større og større

Forretningsmodellen skriker svindel og BitConnect var tidlig mistenkt for å være en Ponzi-svindel. Det stoppet dessverre ikke folk fra å gå all-in, og folk tok opp lån og solgte huset sitt for å kjøpe BitConnect.

Svindelen toppet seg i desember 2017/januar 2018, og prisen falt fra $500 til $0. Dessverre så kunne bare folk som hadde eid BitConnect i mer enn 239 dager selge det de eide. Så det var bare de aller første investorene som tjente penger på BitConnect.

Prisgrafen til BitConnect. (coinmarketcap.com)

Det eneste bra som kom ut av BitConnect-skandalen var legendariske memes. Basically hele denne videoen.

Carlos Matos, på en BitConnect konferanse

BitConnect var altså en definisjonen av en shitcoin.

Hvordan beskytte seg mot shitcoins og svindel?

  1. Sett deg inn i prosjektet og les dokumentasjon / white paper.
  2. Sjekk ut hvem som står bak. Dette kan være vanskelig, og er ikke alltid en god indikator.
  3. Alltid sjekk ut hvor lenge en kryptovaluta har vært på markedet, dersom det er en valuta som har vært tilgjengelig lenge er det kanskje ikke en shitcoin. Dog er ikke dette nødvendigvis en god indikator.
  4. Virker det for godt til å være sant? Da er det ofte det.
  5. Hvis du skal investere i en ny kryptovaluta, ikke invester mer enn det du har råd til å tape! Det kan være fristende å tenke at hvis du hadde satt inn 100% av formuen din i bitcoin i 2010 så hadde du vært giga-rik, men pls ikke tenk sånn.

Kaupang tilbyr en rekke kryptovalutaer som vi selv har klarert fra kategorien "shitcoins".

Klikk her for å se hva vi tilbyr og gjør din første handel!