Om du har vært involvert i kryptovalutamarkedet den seneste tiden har du helt sikkert kommet over fenomenet, men hva er egentlig en NFT og hva gjør den forskjellig fra et helt ordinært bilde hvem som helst kan laste ned fra internett?

CryptoPunk # 3100 ble kjøpt 11. mars 2021 for 4200 ETH, omtrent $ 7.584.485 USD

NTFen du ser over ble solgt for 4200 ETH, som i skrivende stund er verdt flere hundre millioner norske kroner. Hva er det som gir disse bildene sin verdi? Når det gjelder estetisk kan man vel si at det gamle engelske utrykket "Beauty is in the eye of the beholder" gjør seg gjeldende når man snakker om kunst generelt sett, ikke bare bildet ovenfor.

Men disse digitale kunstverkene og andre NFTs besitter en egenskap vanlige bilder ikke gjør, de kan ikke endres i etterkant og eierskapet kan alltid spores tilbake til den juridiske eieren. Dette gjør forfalskninger umulig. "Smart contracts" på Ethereum-blokkjeden muliggjør disse tekniske egenskapene ved hjelp av "regler" som er kodet inn på forhånd. Det er disse egenskapene, tidligere teknisk umulige, som gir denne formen for kunst sin verdi.

De fleste NFT-prosjekter bygger på Ethereum-nettverket. Slik som det meget vellykkede prosjektet "Hashmasks".

thehashmasks.com

Det er totalt 16 384 unike Hashmasks. De rimeligste selges for rundt 1 ETH, men de dyreste kan koste flere tusen slik som denne:

"Belarusian Revolution" Hashmask #264 Listet for: 34701474 NOK (2021 ETH) Dato: 08.04.21
Hashmask #7262 Listet for 15697 NOK. (0.92 ETH) Dato: 08.04.21

De fleste som skaper, kjøper og investerer i NFTs har kun basiskunnskaper når det gjelder kryptovaluta. På markedsplassen Opensea kan man enkelt både skape egne NFTs og spekulere i eksisterende NFTs via en kryptolommebok. Mange av digitale kunstverk som omsettes koster ikke mer enn 0.01-0.09 ETH og opp. Det vil si at du kan starte med investering i NTFs uten å være dollarmillionær.

For å samhandle med Ethereum-nettverket trenger du ETH. ETH benyttes både som en egen valuta og som drivstoff for transaksjoner på nettverket. Du kan enkelt kjøpe ETH på kaupangkrypto.no.

Vi har også laget en guide for hvordan man kjøpe kryptovaluta via kaupangkrypto.no, den kan du finner her med BTC som eksempel.