Kaupang Krypto åpner nå for handel i enda flere kryptovalutaer.

Før man begynner å handle kryptovaluta er det viktig at man setter seg inn i hva som er hensikten bak de ulike nettverkene, samt hvilke problemer de ønsker å løse. Denne artikkelen er mer teknisk enn vanlig, og vi i Kaupang Krypto vil skrive mer detaljert om de ulike kryptovalutaene i ukene framover. Hensikten er å gi et kjapt innblikk i de nye kryptovalutaene vi nå åpner for handel hos Kaupang Krypto.

Med kryptovaluta mener vi de ulike nettverkene og protokollene som kan handles.

Tether(USDT) og USD Coin(USDC)

Basert på: Ethereum

Tether og USD Coin er det vi kaller "stablecoins". En stabelcoin er en type kryptovaluta som skal representere en valuta. Det vil si at én USD Coin skal kunne veksles inn til én dollar når man måtte ønske det. Dette oppnås ved at enkelte aktører kan sende inn USD til et av selskapene som utsteder stablecoins, for så å få samme antall dollar i stablecoins. Grunnen til at man ønsker å bruke stablecoins i stedet for vanlige USD, er at stablecoins muliggjør enklere veksling av ulike kryptovaluta. Det kan være verdt å merke seg at det har vært diskusjoner rund Thether(USDT), om hvorvidt selskapet utsteder flere Thether enn de har fått innbetalt i USD.

Aave(AAVE)

Basert på: Ethereum

Aave er et desentralisert protokoll som lar brukere låne, låne ut og tjene renter på ulike kryptovaluta. I motsetning til vanlige banker baserer Aave seg på smart kontrakter for å slippe bruken av mellommenn. Ved å benytte seg av Aave sin kryptovaluta oppnår brukerene ulike fordeler som for eksempel reduserte avgifter på plattformen.

Uniswap(UNI)

Basert på: Ethereum

Uniswap er en desentralisert handelsplattform for kryptovaluta. I motsetning til børser som Coinbase og Kraken, er det en egen protokoll som muliggjør for likviditet på Uniswap. Her kan brukerene tilby likviditet for å få en del av kurtasjen som kjøperne på plattformen betaler. Eiere av UNI er med på å stemme over eventuelle endringer for protokollen.

Curve DAO Token(CRV)

Basert på: Ethereum

Curve er en handelsplattform med fokus på stablecoins. Slik som for Uniswap gir Curve brukerene muligheten til å tjene renter hvis man tilfører likviditet til protokollen.

Compound(COMP)

Basert på: Ethereum

Compound er en programvare som har til formål å skape et tradisjonelt pengemarked for krypto. Compound legger til rette for lån og utlån uten behov for en tradisjonell bank. Hver gang man benytter seg av Compound får man COMP tokens som belønning. På samme måte som eiere av UNI bestemmer over Uniswap er det eierne av COMP som er med på å stemme over endringer for Compound.

The Graph(GRT)

Basert på: Ethereum

The Graph er en desentralisert indeksprotokoll som muliggjør for desentraliserte applikasjoner. Protokollen ble skapt for å gjøre det lettere å bygge disse applikasjonene på Ethereum sitt nettverk. Ved å indeksere, reduseres tiden man bruker på å finne informasjon på blokkjeden. Man kan se på The Graph som en slags Google for blokkjede. Ved at man "staker" GRT tokens i tillegg til å kjøre en node får man en avgift som betales av de som benytter seg av tjenesten.

Synthetix(SNX)

Basert på: Ethereum

Synthetix er en desentralisert protokoll som gjør det mulig å få eksponering til ulike verdier, uten at man må eie dem direkte. Eksempler på dette er aksjer, gull og ulike typer kryptovaluta. De ulike syntetiske produktene kan handles fritt og er sikret med verdien til SNX.

Yearn.Finance(YFI)

Basert på: Ethereum

Yearn.Finance er en desentralisert tjeneste som er laget for å optimalisere renten man kan få på utlån av kryptovaluta. Eiere av YFI er med på å bestemme over protokollen når det kommer til avgjørelser som for eksempel avgifter.

Filecoin(FIL)

Basert på: Egen blokkjede

Filecoin er en desentralisert kryptovaluta som muliggjør datalagring uten å være avhengig av sentraliserte tjenester som Amazon Web Service. Måten Filecoin gjør dette på er ved å tilrettelegge for et åpent marked der man konkurrerer om å oppbevare data. Som belønning for å oppbevare data for brukerene får man utbetalt Filecoin.

Kusama(KSM)

Basert på: Egen blokkjede med mange likheter til Polkadot

Kusama er et skalerbart nettverk som baserer seg på Polkadot sin kode. Her er hensikten at utviklere kan være med å utvikle Kusama, eller forberede koden sin på integrering i Polkadot. Man kan se på Kusama som et testnettverk for å oppdage feil og svakheter.

Decentra​land(MANA)

Basert på: Ethereum

Decentraland er en virtuell, desentralisert verden, eid av brukerene. Her kan man benytte MANA til å kjøpe virtuell eiendom. Eiendommen man kjøper er unik, noe som er med på å gi den verdi. Eiendommens verdi varierer også utifra beliggenheten.