DeFi-prosjektet MakerDAO og dets bestanddeler muliggjør krypto-lån utbetalt i Dai uten mellomledd. Slik den tradisjonelle økonomien fungerer rundt lån kommer man ikke unna mellomledd. Disse sitter i en maktposisjon gjør ting på sine premisser.  De tar mer en gjerne sin bit av kaken - slik er det ikke i verdenen av desentralisert finans.

Dai er en "stablecoin" som er knyttet til den amerikanske dollaren. For å kunne gi forutsigbare lån er det en fordel at verdien av det som lånes ut er fast. Du kan anta at verdien vil forbli relativt stabil. Dette er fordi hver Dai som eksisterer, har sikkerhet i verdier verdt mer enn Dai - omtrent som tradisjonelle penger pleide å være støttet av fysisk gull. Og slik som fysisk gull - så eier du din egen Dai (på Ethereum-blokkjeden).

Du kan både kjøpe og selge DAI hos Kaupang. Kryptovalutaen kan benyttes til å interagere med over 400 apper, tjenester, inkludert lommebøker, spill og andre DeFi-plattformer.

Oasis fungerer som plattformen som snakker med smartkontrakten for deg, slik at du slipper å programmere. Du kan enkelt tilknytte en lommebok slik som Metamask for å komme i gang. Alle Ethereum-baserte coins og tokens som er godkjent av MakerDAO kan benyttes som sikkerhet. I teorien betyr dette at du kan låse dine Ethereum inn i et trygt hvelv på bokkjeden, få utbetalt Dai og benytte dine Dai til å investere videre.

Det banebrytende er at du også kan gjøre det motsatte. Du kan låne bort dine egne Dai og motta renter slik som din tradisjonelle bank gjør når du tar opp alt fra forbrukslån til boliglån. DeFi-staking gjør det mulig å selv vurdere hvor stor risiko man vil ta med midlene du har investert.

Hvem er det som lager reglene for MakerDAO-nettverket lurer du kanskje på?

Det er de som besitter MKR-tokenen. For hver MKR du har får du en stemme når endringer skal gjøres på protokollnivå. Alle med en Ethereum-adresse kan komme med forslag til endringer i nettverket. Det er verdien som skapes fra nettverket rundt Dai som gir MKR sin verdi.  Jo større nettverket blir og jo mer verdi som skapes i det - desto større betydning har det å kunne være med på å ta beslutninger som påvirker nettverket. Du kan kjøpe MRK på Kaupang, sjekk ut dagens pris her.