Dersom du ikke har satt opp Kaupangbruker enda kan du registrere deg her. Da er du klar til å benytte din lommebok.

Før du kan oppbevare bitcoin eller annen kryptovaluta på egenhånd, trenger du et sted dette kan lagres. Med god inspirasjon fra en verden med kontanter, så har stedet du lagrer din kryptovaluta fått navnet "wallet". Dette kan vi på godt norsk kalle en digital lommebok.

En nettbank for kryptovaluta

En wallet kan forstås litt som en nettbank der du har en samling av ulike kontonummer, det som kalles adresser i kryptovaluta-sammenheng. En walletadresse består typisk av  26 til 35 tilfeldige kombinasjoner av tall og bokstaver, f.eks. slik: «1A1P1eP5QGefi2TfTL5SLmv7DivfNa».

Forskjellen fra en bankkonto er at du kan ha uendelig mange slike adresser knyttet til en og samme wallet. Walleten håndterer adressene for deg på en slik måte at du ikke behøver å forholde deg til de enkelte adressene.

For å motta kryptovaluta må man oppgi en av disse adressene til den som skal sende, på samme måte som man oppgir et kontonummer. Alle wallets har en funksjon for dette hvor du enkelt kan kopiere ut en adresse for mottak og/eller generere en qr-kode som den som skal sende deg penger kan bruke.

Private nøkler

Et viktig element som hører til disse wallet-adressene er den private nøkkelen, en såkalte "private key". Dette er den private delen av din digitale lommebok, og skal ikke deles med noen. I de fleste wallet-løsninger holdes denne også skjult for brukeren, som i stedet bruker et vanlig passord for å logge seg inn i walleten. Rent teknisk er det den private nøkkelen som gir deg tilgang på bitcoinene som er knytte til dine wallet-adresser. Disse nøklene brukes for å bekrefte at det er du som er eier av walleten, og til å autorisere transaksjoner. Igjen, i praksis gjør wallet-programmet dette for deg.

I likhet med en fysisk lommebok, så er det svært uheldig å miste tilgangen til sin wallet. Mister du passordet ditt og/eller din private nøkkel, så vil du også miste tilgangen til hva enn du oppbevarer i din wallet.

Hardware wallet og cold storage

Selv om det finnes mange forskjellige løsninger for wallets, så er den desidert sikreste en såkalt «hardware wallet» som du fysisk oppbevarer selv. Dette er typisk en form for USB-minnepinne og populære leverandører av dette er Trezor og Ledger. Dette er også det man kaller "cold storage", kald lagring. Grunnen til at det kaldes kald lagring er at man lagrer nøkkelen på en enhet som ikke er koblet til internett. Dette er en viktig mekanisme for å beskytte mot hacking.

Kaupang har en såkalt affiliate-avtale med Ledger og Trezor. Det betyr at vi får kommisjon for brukere som kjøper hardware wallet via Kaupang.

Software wallet og hot storage

En annen løsning er en såkalt «hot wallet», eller det man kaller "hot storage". Den mest populære løsningen er «software wallets» hvor man installerer et program på sin private datamaskin og/eller mobil, som gir deg fullstendig kontroll over dine egne nøkler. Dette kommer dog med større ansvar. Blir datamaskinen og/eller mobilen din stjålet eller hacket, kan noen andre få tilgang til nøklene dine. Det er også fare for å laste ned falsk programvare og bli hacket.

Lagring hos tredjepart

Mange velger i dag å ha sin kryptovaluta lagret hos sin veksler eller kryptobørsen man handler på. Da er det i praksis en tredjepart som forvalter din kryptovaluta, og du har ingen privat nøkkel. Dette er fordi dine private nøkkel da blir forvaltet av en tredjepart, og det på papiret er de som holder din kryptovaluta. Enkelt brukergrensesnitt og enkel lagring der du handler går da på bekostning av sikkerhet.

Hos oss i Kaupang kan du enkelt kjøpe bitcoin og annen kryptovaluta, og få det sendt til din egen wallet.

Få hjelp med å sette opp en wallet her.