Brave er en nettleser som snur den tradisjonelle annonsemodellen på hodet. De siste ukene har jeg prøvd ut Brave som nettleser. Brave er basert på samme åpne kode som Google Chrome. Bortsett fra rent designmessig, er Brave sin forretningsmodell helt forskjellig fra de tradisjonelle aktørene. Braves målsetting er å gi brukerne større grad av personvern, samt lage et mer rettferdig system for fordelingen av annonseinntektene. I dag er det over 25 millioner aktive brukere av nettleseren.

Hvordan fungerer Basic Attention Token?

Basic Attention Token, også kalt BAT, er en kryptovaluta som er bygget på Ethereum sitt nettverk. BAT token brukes som standard for nettleseren Brave. Med dagens modell går 70% av annonseinntektene til brukeren og de resterende 30% til drift og utvikling av Brave. I praksis vil det si at du som bruker får betalt for oppmerksomheten du vier til annonsene. Denne betalingen kommer i form av BAT token.

Det som gjør BAT token attraktivt er at de som ønsker å ha annonser hos Brave må betale for disse i BAT. Dette fører til at BAT er en kryptovaluta med et reelt bruksområde. Det er i dag 465 annonsører som annonserer gjennom Brave. Brave har siden sin ICO i 2017 blitt systematisk oppdatert og forbedret. Bak prosjektet står Brendan Eich og Brian Bondy. Eich er skaperen av JavaScript og nettleseren Mozilla (firefox), mens Bondy også har sin bakgrunn fra Mozilla.

Hvordan fungerer Brave?

Med Brave kan du selv velge hvor ofte du ønsker å se annonser. Dess fler annonser du velger å tillate i timen dess flere BAT tokens opparbeider du igjennom Brave.

Siden Brave har en innebygd adblock, ser du som bruker langt færre annonser enn vanlig. Annonsene du ser på Brave ivaretar også ditt personvern i større grad enn hos andre nettlesere. Ved at Brave blokkerer mange av annonsene hos de ulike nettsidene fører det også til at nettsider kan respondere opptil 3x raskere enn hos en standard nettleser.

Teamet bak Brave har laget en god og innovativ løsning som sørger for at nettsidene også får inntekter. Siden nettleseren registrerer hvilke nettsider du bruker lengst tid på kan du legge inn et fast antall BAT du ønsker å fordele utover de nettsidene du bruker mest. Dette gjøre at fordelingen av BAT baseres på tidsbruk per side, og ikke hvilke nettsider som har flest annonser.

Under kan du se hvilke nettsider jeg har brukt lengst tid på gjennom Brave den siste uken. Ved at jeg har aktivert "Auto-bidrag" fordeles 5 BAT tokens automatisk basert på tidsbruk på disse sidene. Noen nettsider har et blått merke. Det betyr at disse nettsidene er registrert hos Brave og kan motta BAT tokens.

Kommer jeg til å benytte Brave framover?

Skal jeg være helt ærlig så kommer jeg til å fortsette å benytte Brave framover. Ikke bare tar Brave langt større hensyn når det kommer til personvern enn andre nettlesere, men jeg kan også selv bestemme hvilke nettsider jeg ønsker å gi økonomisk støtte til. Jeg bruker nå Brave både på Mac og mobil og kan helt klart anbefale Brave som nettleser til andre.

Basic Attention Token (BAT) er en av mange kryptovalutaer du kan kjøpe her hos Kaupang.