De fleste er kjent med selve grunnprinsippet innenfor investering, kjøp lavt og selg høyt. I dette korte blogginnlegget tar vi for oss én av de mest vanlige feilene man gjør som nyklekt kryptoinvestor, og, hvilke strategier visse bruker for å unngå dem.

Det er en kjent sak at mange investorer, både ferske og erfarne gir etter til "FOMO" og kjøper bitcoin når prisen har hatt en lang periode med positiv vekst, for så å selge i panikk når prisen går motsatt vei. Denne typen atferd kan identifiseres i de klassiske finansmarkedene, men er enda mer prominent i kryptomarkedet som relativt sett er ungt med høyere andel hobbyinvestorer.

Alle mennesker er til en viss grad styrt av sine emosjoner, men når det gjelder kryptoinvestering er det ofte en dårlig idé å handle basert på affekt alene. Som Warren Buffet sa tilbake i 1986:

"We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful."

Investeringsstrategien Buffet beskriver her baserer seg på forutsetningen om at markedet du investerer i opplever volatilitet, at prisen svinger. Kjernen i denne strategien er ikke å vite når prisen er på topp eller bunn, men heller å kunne identifisere objektive kjennetegn og mønstre som indikerer at sannsynligheten for å gjøre en dårlig investeringsbeslutning er så liten som mulig basert på gjennomsnittspriser.

Det finnes hundrevis av slike objektive mål, ofte referert til under samlebetegnelsen teknisk analyse. Ett som ofte blir trukket frem er Bitcoin "NVT"-forholdet. Forholdet mellom transaksjoner på blokkjeden og verdien av nettverket.

Kilde: charts.woobull.com

Den gule linjen viser den eksponentielle veksten for verdien av Bitcoin siden modellen ble tatt i bruk. Den brune linjen viser "NVT"-forholdet. "Network Value to Transactions Ratio" kalles ofte for kryptovalutaverdenenes "P/E Ratio".

Når Bitcoins "NVT" er høy, indikerer det at prisen overstiger verdiene som overføres på blokkjeden. Dette kan skje når nettverket er i sterk vekst og investorer opplever høy avkastning, alternativt kan det også indikere at prisen ikke er bærekraftig på kort sikt. I skrivende stund ligger denne indikatoren på et veldig nøytralt nivå.

Det sentrale i denne modellen er den historiske veksten over tid. Kryptovaluta er i de fleste tilfeller en meget lite tilgivende aktivaklasse for investorer uten tålmodighet. Kryptovaluta kan dog være meget attraktiv for den som investerer langsiktig - som den gule prislinjen viser.  


Dersom innhold som dette faller i smak, husk å gi oss en tilbakemelding i form av en "like" eller sleng inn en kommentar dersom du har noe å tilføye. Skriv gjerne til oss her om du har tips til hvilken type innhold du vil se mer av.

Besøk oss gjerne på Kaupang Krypto og sjekk ut vårt nye kunnskapssenter her.

Merk: Å kjøpe og selge kryptovaluta innebærer høy risiko fordi verdien av kryptovalutaer vil svinge etter tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i markedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, din egen dyktighet, samt avgifter og skattemessige forhold.
Innholdet i dette blogginnlegget er ikke ment som investeringsrådgivning og bør ikke tas som en invitasjon til å kjøpe, selge, eller på andre måter overføre kryptovaluta.